EXCLUSIV | Ce pot mânca bolnavii de cancer la masa de Paști. Cum pot depăși sindromul depresiei de sărbători

EXCLUSIV | Ce pot mânca bolnavii de cancer la masa de Paști. Cum pot depăși sindromul depresiei de sărbători
Publicat: 08/04/2023, 11:00
Actualizat: 08/04/2023, 19:41

De Paști, gătește de plăcere alături de prieteni, susțin la unison nutriționiștii și psihoterapeuții. Beneficiile acestei întreprinderi, în opinia specialiștilor, sunt general valabile, dar în acest caz vorbim de pacienții depistați cu cancer aflați în tratament la domiciliu. Ce au voie să mănânce și cum pot depăși depresia de sărbători, mai ales în această situație specială? Iată sfaturile experților.

Uneori, cancerul poate fi învins, dar nu de unul singur. În vindecarea unor forme de cancer, pe scurt, sunt necesare atât calitatea actului medical de specialitate propriu-zis, cât și aportul psihoterapeutului, nutriționistului, sprijinul familiei și prietenilor și calitatea vieții: confort financiar, activitate cotidiană de orice fel, sport, hobby, interacțiune. Pentru credincioșii practicanți, religia are o contribuție extrem de importantă.

În cazul meniului tradițional de Paști, nu ar exista restricții pentru bolnavii de cancer, cu excepția moderației.

Evident, meniul de Paști nu este la liber și în cazul pacienților care au și alte afecțiuni: diabet, ciroze, hepatite, boli cardiovasculare etc. În aceste cazuri, meniul trebuie pregătit așa cum recomandă medicul curant și nutriționistul.

”Spre deosebire de Crăciun, meniul tradițional abundă de legume și verdeață, toate recomandate de nutriționiști în perioada tratamentului, și nu numai. Meniul de Crăciun abundă, din păcate, de multe alimente procesate industrial, mezeluri, afumături, conserve etc, toate contraindicate, nu numai în cazul bolnavilor de cancer. Adică aditivi, conservanți, coloranți și alte otrăvuri inventate în marea bucătărie mondială.

De Paști, doar cozonacul și drobul pot fi cumpărate de-a gata, restul e home-made. Dar meniul de Paști, uneori, în functie de patologie, de starea de sănătate, de tipul de tumoră și de schema de tratament, poate deveni, pentru unii pacienți, greu digerabil”, ne confirmă nutriționistul dietetician Raluca Bârzu, fondatorul publicației de specialitate Oncopedia.ro

Așadar, gătește cu plăcere și de plăcere, nu contează rețeta, cantitatea sau calitatea, activitatea în sine aduce o stare de bine, chiar dacă nu faci mare lucru. Mișcă-te, fă piața, la final bea o bere, cu sau fără alcool, cu necunoscuții din jur, este un alt sfat al psihologilor. Starea de bine este foarte importantă.

Meniul obișnuit

Ce alimente să consumi și cum să îți pregătești organismul în lupta cu cancerul chiar și atunci când sărbătorim Sfintele Paște?

”În tradiția culinară românească se știe că de Paște există câteva tipuri de alimente care nu pot lipsi și care trebuie să fie pe masa fiecărui român, indiferent dacă este sănătos, bolnav, bogat sau sărac, dacă este singur sau dacă este alături de familie.

Și, pentru că suntem în preajma Sărbătorilor de Paște, alimentele preferate de români sunt reprezentate de ou, miel, vin și cozonac sau pască. Până aici, nimic ieșit din comun, chiar și atunci când discutăm despre alimentația pacientului oncologic. Toate alimentele enumerate mai sus nu au contraindicație în alimentația pacientului oncologic dacă ele sunt preparate fără exces de grăsime, dacă nu se prăjesc exclusiv în ulei și dacă se consumă în cantități moderate.

După un diagnostic de cancer, pacienții – sau familia și prietenii lor – încep adesea să se gândească la modul în care alimentele pot afecta cancerul și tratamentul acestuia. Prietenii bine intenționați vă pot «sfătui» să urmați o anumită dietă, să evitați să consumați anumite alimente sau să includeți în alimentație diverse «alimente miraculoase care vă pot vindeca de cancer», ori să urmați «diete anticancer». Unii dintre dumneavoastră caută informații pe internet, dar ceea ce găsiți acolo poate fi confuz, conflictual și copleșitor. Este greu să știi în cine să ai încredere.

Tot specialiștii în nutriția pacientului oncologic vă pot spune și confirma că obiectivul principal al nutriției în timpul tratamentului pentru cancer, dar și după terminarea tratamentului este menținerea capacității organismului de a tolera tratamentul, de a se pregăti pentru efectele secundare ale tratamentelor”, explică dr. Raluca Bârzu.

Suntem indivizi unici și, chiar dacă unii dintre dumneavoastră suferiți de același tip de cancer sau aveți același tip de tratament oncologic, nu uitați că răspunsul la tratament este diferit, deoarece unii dintre dumneavoastră au și alte afecțiuni în istoricul de boală, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, afecțiuni renale, și în acest caz, recomandările nutriționale vor diferi de la un pacient la altul, susține nutriționistul dietetician.

Cauzele sindromului depresiei de Paști

Depresia la pacientul oncologic este foarte frecvent întâlnită, având o rată de incidență între 30 și 60 la sută.

“Această tulburare apare în general datorită unor factori de vulnerabilitate pe care pacientul oncologic îi are înainte de existența diagnosticului oncologic, iar pe de altă parte, datorită efectelor secundare ale tratamentelor specifice, de tipul chimioterapie și radioterapiei.

În contextul sărbătorilor pascale, simptomatologia acestei tulburări se poate accentua, astfel încât o să observăm o emotivitate crescută în rândul pacienților, însoțită de o retragere socială accentuată. În momentul diagnosticului, această boală devine o boală a întregii familii”, explică doctor psiholog Ramona Schenker, de la Centrul de Oncologie „Sf. Nectarie” Craiova.

Simptomele depresiei de sărbători

Este foarte important, în special în cazul bolnavilor de cancer, să nu pierzi din vedere semnele care, în cazuri grave, pot duce la depresie clinică, inclusiv la o tulburare afectivă sezonieră care constă în episoade de depresie sau o agravare a depresiei existente în perioade de toamnă târzie și iarnă timpurie:

  • persoana în cauză se poate simți deprimată și lipsită de speranța;
  • îi este dificil să se concentreze, să doarmă, să fie motivată;
  • sunt cazuri în care aceste persoane se pot gândi la sinucidere.

Frustrare, irascibilitate, furie, “handicap” și inutilitate

La nivel social, sărbătorile pascale presupun realizarea anumitor ritualuri, denumite obiceiuri sau datini, la care pacientul oncologic, prin prisma stării de sănătate precare pe care o manifestă, nu mai poate participa.

”Efectele secundare ale tratamentelor specifice sunt deja foarte bine cunoscute: oboseala, irascibilitatea, sindromul emetic post-chimioterapie, alopecia, modificarea imaginii corporale prin prisma diverselor intervenții chirurgicale, toate acestea duc la retragere socială și izolare.

Deși nu există contraindicații în ceea ce privește alimentația pacientului oncologic, anumite alimente încep să fie evitate din cauza intoleranței, ca efect secundar al tratamentului. Consumul de ouă, miel, drob și diverse mâncăruri tradiționale devin astfel alimente greu digerabile, care scot pacientul din normalitatea socială tradițională, generând frustrare, irascibilitate și furie, întărind statutul de bolnav și accentuând starea de «handicap» și inutilitate.

Ritualurile bisericești scot pacientul din mediul lui de siguranță, obligându-l să se confrunte cu interacțiunea socială, și astfel să își expună «noua înfățișare» sculptată de efectele tratamentelor: paloarea, lipsa părului, a mustaței sau a unei părți corporale.

Un alt motiv de îngrijorare în timpul sărbătorilor pascale îl reprezintă «colapsul sistemului sanitar», generat de zilele libere prelungite. În general, pacienții devin anxioși pentru că se simt în nesiguranță în afara rutinei medicale.

Pe de altă parte, există și persoane care, pe parcursul diagnosticului, își pierd partenerii. Doliul, cu toate implicațiile emoționale, dar si tradiționale, nu face altceva decât să complice traseul pacientului oncologic și să accentueze simptomatologia depresivă în preajma unor evenimente sociale cu implicații familiale.

Nu există rețetă sau schemă de tratament psihiatric să depășești acest moment, depresia de sărbători, doar recomandări general valabile, interacțiune directă cu prietenii, familia, activitate sportivă sau alta, gătitul, pe cât se poate. Un pic din toate”, încheie doctor psiholog Ramona Schenker.


CITEȘTE ȘI:

Cum poți face CANCER din cauza hârtiei igienice. Pericol imens pentru sănătate

Mărturisirile emoționante ale unei bolnave de cancer în fază terminală. „Am simțit o lovitură puternică. Nu puteam să cred ce auzeam”

Meteorologii Accuweather, prima PROGNOZĂ pentru Paște. Cum o să fie vremea în București și în cele mai mari orașe din România

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații